donderdag 19 mei 2011

Go for gender

Patricia Biard van CSC-Femmes de Franstalige vrouwenafdeling van het ACV, is er hier ook bij. Ze bewaakt vanuit het EVV-vrouwencomité mee de aanpak van het gendervraagstuk. Hieronder hoe zij dat bekijkt.
“Op het vorige EVV-congres, in Sevilla, trok het vrouwencomité de aandacht op de kwestie van de participatie van vrouwen. De vaststellingen spraken voor zich: te weinig vrouwen met mandaat en nog veel werk aan de winkel om een echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen te krijgen. In het verlengde van het charter gendermainstreaming van de drie Belgische vakbonden, kwam zo ook een EVV-charter tot stand.
De vier jaar sinds het vorige Congres, is sowieso vooruitgang geboekt. De kwestie werd meer transversaal aangepakt. Het EVV houdt elk jaar een enquête bij de nationale vakbonden over de aanwezigheid van de vrouwen in de instanties en over inwerking van de genderdimensie op de belangrijke sociale en syndicale domeinen. Een conferentiecyclus wordt ook georganiseerd over de bevordering van de plaats van de vrouwen in de besluitvormingsorganen. .
Anno 2011, op het Congres van Athene, moeten we vaststellen dat al dit werk zijn vruchten heeft afgeworpen. Het Congres telt 40% vrouwelijke deelnemers. Die vrouwen hebben ook regelmatig het woord genomen voor hun organisatie. Met als kers op de taart uiteraard de vervrouwelijking van de nieuwe EVV-leiding. Maar dat las u elders al. Aangenomen mag worden dat dit ook een garantie is voor de verdere opname van de genderkwestie in het Europese vakbondswerk”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten