donderdag 19 mei 2011

Fukushima op het Congres



Op het Congres lag een ontwerpresolutie voor van de Duitse vakbonden over kernenergie. Om de aandacht te trekken op de veiligheidsproblemen voor de werknemers in de kerncentrales. En om meer onderzoek te vragen over de beperking van de veiligheidsrisico’s, én voor de werknemers, én voor de samenleving. Een aantal vakbonden sprongen daar op om maar ineens de onmiddellijke uitstap uit de kernenergie toe te voegen, zonder veel resultaat.
We vroegen Fons De Potter, vice-voorzitter van ACV Bouw-Industrie-Energie (BIE), maar hier aanwezig via de Europese sectorfederatie EMCEF (voor Mijnen, Chemie en Energie), dat wat te duiden.
“Na de kernramp van Fukushima is het debat over de over een definitieve uitstap uit de kernenergie actueler dan ooit, niet los te zien het globale debat over het energiebeleid in de toekomst . Nu stoppen met kernenergie, samen met stilleggen van de vervuilende steenkoolcentrales, is vandaag niet mogelijk voor mens en industrie. Wat moet volgens EMCEF wel gebeuren?
Eén, versneld investeren in alternatieve energieprogramma’s.
Twee, de nodige veiligheidsmaatregelen om kernrampen als in Tsjernobyl en Fukuhima te vermijden.
Drie , zoals de ontwerpresolutie van de Duitsers stelt, het voeren van een open debat over de toekomst van de energiepolitiek, inclusief de plaats daarin van kernenergie, en dit met alle actoren van de samenleving”.
Het Congresbureau besliste wijselijk om die zaak later te hernemen. Zo’n cruciale beslissingen in een technisch complexe materie worden niet op een drafje afgehandeld op een Congres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten