woensdag 18 mei 2011

Bernadette Ségol: ook in het EVV een vrouw aan het roer







Vakbonden worden nog altijd bekeken als mannenbolwerken. Maar inmiddels rukken de vrouwen wel op naar leidinggevende posities binnen de vakbeweging. Vorig jaar kwam Sharon Burrow aan het hoofd van het Internationaal Vakverbond. En dit EVV-congres stemde zonet voor Française Bernadette Ségol, als nieuwe algemeen secretaris van het EVV. Een belangrijke doorbraak voor het Europese vrouwensyndicalisme.
Zij stond vanaf 2000 aan het hoofd van UNI Europa, de Europese koepel van de vakbonden in de dienstensectoren. En is daarom nog best gekend door onze bediendecentrales. We vroegen Felipe Van Keirsbilck van CNE naar zijn ervaringen met haar:
“We hebben haar altijd van harte gesteund. Als verantwoordelijke van UNI heeft ze altijd getoond een onvermoeibare energie te hebben, een zeer grote luisterbereidheid en een bijzondere aandacht ook voor het zoeken naar een consensus tussen ploegen en instanties die van nature complex, internationaal en intercultureel zijn. Op het laatste Congres van CNE is zij de belangrijke slottoespraak komen houden, overlopend van energie en gericht op een mobilisatie voor het Europa waarvan ze een gepassioneerde aanhanger is.
Onder de leiding van Bernadette heeft UNI Europa een belangrijke rol gespeeld in het aan de kaak stellen van de gevaren van de “Bolkesteinrichtlijn” en de opvolging van de gevolgen van wat later de dienstenrichtlijn werd. Laat ons hopen dat de nieuwe equipe aan de leiding van het EVV na dit Congres dezelfde doeltreffendheid, strijdvaardigheid en samenhang, om de strijden tegen de gevaren van het Europact Plus en de economic gouvernance. We rekenen sterk op EVV (en op Bernadette en haar equipe). Maar weet dat ze daarvoor ook op het ACV kunnen rekenen!”.

Het team opnieuw compleet
Van de EVV-leiding waren nog drie mensen overgebleven: John Monks, Joël Decaillon en Józef Niemiec. Van die blijft alleen Niemiec, van het Poolse Solidarnós, over na dit EVV-congres. Hij wordt adjunct algemeen secretaris. Voor het overige werd een totaal nieuwe leiding verkozen. Met aan het hoofd Bernadette Ségol, de nieuwe algemeen secretaris. De tweede adjunct wordt een Belg, Patrick Itschert. Hij komt uit het ABVV en was zijn hele leven actief voor de textielwerknemers. Eerst op Belgisch vlak. Nadien Europees. En de laatste jaren als algemeen secretaris van de internationale textielfederatie.
En verder Claudia Menne van Duitsland, Luca Visentini van Italië, Veronica Anna-Maria Nilsson van Zweden en Judith Kirton-Darling van Groot-Britannië.
Effe checke: dat worden dus 4 vrouwen op 7, aan de leiding van het EVV. Ook dat is ongezien in vakbondsland.




cfr. link naar EVV-website : a new team.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten