dinsdag 17 mei 2011

Youth, we can



Op de tweede congresdag in Athene ging veel aandacht naar de jongerenwerkgelegenheid. In heel wat landen blijft de jeugdwerkloosheid hoog. En daar waar ze aantrekt, blijkt dat jongeren al teveel hun entree moeten maken via precaire contracten, zonder veel perspectief. Heel veel landen hebben dat hier aangebracht. En zeker ook door de jonge syndicalisten hier aanwezig.

De Europese cijfers spreken overigens voorz zich: vijf miljoen jonge werknemers verloren in job tijdens de financiƫle en economische crisis. Twee derde van de jonge werknemers worden tewerkgesteld met een contract van bepaalde duur. De werkloosheidsgraad onder jongeren liep op tot 22% in Frankrijk, 26% in Ierland, tot zelfs 43% in Spanje, was hier te horen. In Duitsland wemelt het van de precaire contracten voor jongeren. En dan gaat het niet enkel om de klassieke tijdelijke en interimcontracten, maar ook om minijobs, met nauwelijks werkuren. Met een bijzonder groot aandeel onbetaalde of onderbetaalde jobs ook. Met alle problemen vandien ook voor de sociale bescherming.

Vooral de jongerenafdeling van het EVV is hier actief aanwezig om daar aandacht voor te vragen. Tom Vrijens van ACV-jongeren voert er mee campagne voor. Met een concrete speerpunteis: een jongerengarantie, met voor elke jongeren een recht op werk, onderwijs of opleiding. Dat bouwt voort op een idee in het Europese vlaggenschip "Youth on the move", een annex van de strategie Europa 2020. Maar nadien al snel onder het stof geraakt, door alle heisa rond de economic governance.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten