woensdag 11 mei 2011

Help Heinrich: doorgaan!

In maart lanceerde het ACV een grootscheepse campagne « Help Heinrich, Hélène, Hendrik… » om te protesteren tegen het ontwerp om de coördinatie van het economische beleid op Europees niveau te versterken. Het ontwerp ging volgens de vakbonden een onaanvaardbare richting op. Samen met het EVV is het ACV steeds voorstander geweest van een (opwaartse) Europese coördinatie die de werknemers fatsoenlijke lonen en goede arbeidsvoorwaarden waarborgt, de staten voldoende fiscale inkomsten garandeert en de burgers garantie biedt op sociale zekerheid die naam waardig. Sinds bepaalde landen van de eurozone, zoals Griekenland en Ierland, problemen ondervonden op de financiële markten, is het discours in de andere richting geradicaliseerd. Er is nu sprake van loonmatiging in heel Europa, flexibilisering van de arbeidsmarkt en een streng begrotingsbeleid ten koste van de financiering van de sociale zekerheid en de openbare diensten.
Momenteel bespreken het Europees Parlement en de Europese Raad (die bestaat uit de leiders van de lidstaten) zes wetsvoorstellen (sixpack) om het economische beleid beter te coördineren. Dezelfde recepten liggen op tafel: een streng begrotingsbeleid waarbij lidstaten die de Europese begrotingsregels niet respecteren sneller sancties krijgen opgelegd en looncoördinatie, maar naar beneden toe. Het ACV nam samen met het EVV contact op met de Belgische leden van het Europees Parlement om het vakbondsstandpunt te verdedigen: Europa mag zich niet mengen in het loonbeleid. De lonen zijn geen Europese bevoegdheid. Bovendien is het misdadig een bezuinigingsbeleid te blijven voeren met zeer strenge regels omdat het de sociale zekerheid, de openbare diensten, maar ook de huidige openbare investeringen die garant staan voor toekomstige groei onderuit haalt. De vakbonden vroegen ook om de sociale partners actief te betrekken bij het nieuwe proces van toezicht.
De boodschap kwam deels aan bij het Europees Parlement. Er werd een amendement goedgekeurd dat aanbevelingen over lonen uitsluit wanneer de Commissie vindt dat een staat zich « slecht gedraagt ». Op basis van de aanbevelingen wordt er immers gesanctioneerd. De betrokkenheid van de Europese sociale partners stelt daarentegen niet veel voor. Het Europees Parlement was nog strenger dan de Commissie op het vlak van het beheer van de overheidsbegroting, wat zeer verontrustend is. Het bilan is dus voorlopig niet positief, maar de weinige vooruitgang toont aan dat het, mits de nodige inspanningen, mogelijk is te wegen op het Europese besluitvormingsproces, zelfs in een Europees Parlement met een rechtse meerderheid.
Het ACV gaat nog een stap verder. Nu het Europees Parlement en de Europese Raad een standpunt hebben ingenomen, start er een « verzoenings»periode waarin het Parlement, de Raad en de Commissie proberen het eens te raken over een tekst. Dit betekent dat er nog nuttige amendementen kunnen wegvallen ! De verzoeningsperiode eindigt met een stemming in het Europees Parlement op de plenaire vergadering van 22 en 23 juni en met de uiteindelijke beslissing op de Europese Raad van 24 juni. Het is dus nog mogelijk dat de tekst vierkant verworpen wordt tijdens de stemming op de plenaire vergadering! Samen met het EVV moet het ACV dus in de politieke cenakels en op straat druk blijven uitoefenen op het Belgische parlement en de Belgische regering om te verhinderen dat Europa een Europa wordt van bezuinigingen en werkonzekerheid waarbij het Europese sociale model wordt ondergraven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten