dinsdag 17 mei 2011

Amendementen op de EVV-congrestekst vanuit de Belgische vakbonden

De Belgische vakbonden hebben de voorbije maanden regelmatig samen gezeten om te praten over de Congrestekst van Athene. De procedure op het EVV-congres verschilt wel enigszins van de procedure op een ACV-congres. Het merendeel van de discussies vindt namelijk al vóór de ontmoeting in Athene plaats. Toch zijn de vakbonden erin geslaagd om nog amendementen in te dienen, die vervolgens werden geëvalueerd door het Secretariaat van het EVV. Op het Congres zullen dus nog enkel de meest omstreden amendementen worden besproken: elk kritiek amendement zal verdedigd worden door één enkele “pro”-tussenkomst en betwist met een “contra”-tussenkomst. Vervolgens wordt het amendement direct ter stemming voorgelegd aan de plenaire vergadering.
De Belgische vakbonden hebben samen een twintigtal amendementen ingediend voor de Congrestekst. Deze amendementen werden grotendeels goedgekeurd, met uitzondering van één amendement dat principieel werd goedgekeurd (zie hieronder).
Een sterkere coördinatie van de collectieve onderhandelingen binnen het EVV en de Europese sectorfederaties is de topprioriteit voor de Belgische vakbonden. De Europese vakbonden mogen niet bij de pakken blijven zitten, te meer daar het nieuwe coördinatiesysteem van het economisch beleid stilaan vorm krijgt op Europees niveau. Een van die coördinatieaspecten (maar niet het enige!) is het invoeren van Europese minimumlonen, via wetgeving of overeenkomsten. Het gaat om dit amendement dat zal moeten worden geherformuleerd tijdens het Congres.
De Belgische vakbonden hebben eveneens de tekst over de hervorming van de financiële markten aangevuld. Ze vroegen o.a. minder hoge vergoedingen voor de topfuncties, bestuurders en beurshandelaars. Bovendien willen ze komaf maken met het bankgeheim en de belastingparadijzen ontmantelen. Ze onderstreepten het belang om de structurele verlaging van het vennootschapsbelastingtarief te stoppen en de fiscale administratieve samenwerking tussen de Lidstaten te bevorderen. Op het vlak van opleiding wilden we de doelstellingen van Sevilla herhalen, geïnspireerd op het Belgische model: de ondernemingen investeren 2,5% van de loonmassa in opleidingsinspanningen waardoor elk jaar 1 op 2 werknemers een opleiding kan volgen.
Andere eisen hebben betrekking op de mentaliteitswijzigingen om de loonkloof man/vrouw terug te dringen in de beroepsclassificaties, de garantie van voldoende arbeidsinspecteurs en van een jaarlijkse rondgang op de werkplek en de strijd tegen de discriminatie van seropositieve personen.
Tijdens het Congres zal het ACV ook de debatten aantrekken over de invoering van een Europese kaderrichtlijn waarin collectieve onderhandelingsstelsels worden geëist. Hierdoor moet het universeel recht om collectief te onderhandelen binnen een lidstaat en op Europees niveau worden beschermd. Nu is het namelijk zo dat de vakbonden eerder worden belemmerd zolang het institutioneel kader niet bestaat om de collectieve onderhandeling te bevorderen en te ontwikkelen. Dankzij deze kaderrichtlijn zou de invoer van minimumlonen in alle sectoren kunnen gevraagd worden, de gelijke verdeling van de productiviteitswinsten verzekerd, de arbeidsuren gereglementeerd, de gendergelijkheid gegarandeerd en de informatie en consultatie van de werknemers verzekerd.
We vertellen jullie meer over deze debatten als we in Athene zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten